top of page
Vyhledat
  • NANI

Jak používat esenciální oleje k dosažení nádherné pleti



Lidé používali esenciální oleje po staletí, aby si chránili své zdraví a léčili různé nemoci a potíže. Tyto rostlinné extrakty jsou používány různými způsoby, ale protože jsou koncentrované a silné, musí být vždy ředěny v podkladovém oleji nebo másle.

Nejlepší esenciální oleje pro váš typ pleti:


Na všechny typy pokožky

Esenciální oleje: pelargonie, řebříček, levandule, neroli, heřmánek, růže
Nosné oleje: jojoba, slunečnice



1. Pelargonie

Pelargonie EO je univerzální oleje který vyrovnává tvorbu kožního mazu, sjednocuje barvu pleti a velmi dobře funguje na všechny typy pleti. Tento EO může být přidáván do hydratačních krémů k odstranění problémů s nedostatečnou nebo přílišnou produkcí kožního mazu. Pelargonie má antibakteriální účinky a příjemné květinové aroma s nádechy růže.

2. Řebříček

Malá lahvička medově voňavého řebříčku je dobrá investice. Přezdívka tohoto oleje je nesmrtelný a věčný, což je velmi výstižné s ohledem na skvělé antioxidační účinky pro obnovu pokožky.

3. Levandule

Tento esenciální olej pomáhá proti podráždění pleti a je použitelný pro všechny typy pleti. Dokáže vydezinfikovat rány, škrábance, popáleniny a podráždění a může také uklidnit velmi namáhanou pokožku.

Je považován za prospěšný pro akné a zarudnutí a často se používá v DIY produktech. Může být zvláště užitečný pro citlivou nebo problémovou pleť, ale lze jej použít pro jakýkoli typ pleti, včetně zralé pleti.

4. Neroli

Neroli je úžasný esenciální olej používaný k léčbě devitalizovaných, zralých, stárnoucích a citlivých typů pleti. Vzhledem k jeho regeneračním vlastnostem můžete neroli použít také jako pleťové tonikum pro zpevnění stárnoucí pleti.

Má antibakteriální vlastnosti a je považován za užitečný pro akné, jizvy a strie. Jak vidíte, je to fantastický doplněk k vaší přirozené péči o pleť.

5. Heřmánek

Heřmánek může léčit různé kožní stavy, včetně popraskané kůže, popálenin, akné, ekzémů, zánětů, citlivé pokožky a růžovky – abychom jmenovali alespoň některé. Je přirozeně protizánětlivý a zklidňuje, takže je skvělou volbou pro citlivou a alergickou pokožku.

6. Růže

Intenzivně hydratační a přirozeně protizánětlivý růžový olej vyživuje a hydratuje vaši pokožku bez jakýchkoli chemických vedlejších účinků. Esenciální olej z růže lze použít jako přírodní náhražku kyseliny hyaluronové, běžné složky kosmetických přípravků proti stárnutí. Bonusem navíc je, že je také známo, že zlepšuje vaši náladu.


Pro mastnou a aknózní pleť

Esenciální oleje: bazalka, cedr, šalvěj, cypřiš, muškát, grapefruit, jalovec, citrón, tea tree

Nosné oleje: tamanu, meruňka, hroznový




7. Bazalka

Bazalka obsahuje protizánětlivé schopnosti, díky kterým je skvělou volbou pro mnoho problémů. Je skvělý na zklidnění bodnutí hmyzem a podráždění a je ideální pro citlivou pokožku, když je správně naředěn. Je také skvělý na přetížené svaly a jeho sedativní účinky mohou dokonce pomoci při bolestech hlavy a migréně. Vezměte prosím na vědomí, že bazalce je třeba se vyhnout, pokud jste těhotná.

8. Cedr

Cedrové dřevo má nejvyšší hladinu protizánětlivé látky známé jako seskviterpen ze všech esenciálních olejů. Proto tak dobře funguje na zanícenou a aknózní pleť. Cedrové dřevo je také účinným tonikem na mastnou pleť a vlasy.

9. Citrus

Citrusové oleje jako citron a grapefruit jsou přírodní adstringenty, které čistí pokožku náchylnou k mastnotě a zároveň tonizují a zpevňují. Jejich antiseptické vlastnosti také pomáhají chránit před bakteriemi způsobujícími akné. Grapefruitový olej je zvláště užitečný při odbourávání celulitidy.

10. Cypřiš

Cypřišový olej může nejen pomoci opravit poškození kapilárních žil, které se často vyskytuje v oblasti nosu, ale také zmenšuje oteklé krevní cévy. Je považován za prospěšný pro křečové žíly. Tento esenciální olej je také dobrou volbou k použití jako adstringent na kůži, k zabíjení bakterií nebo k řešení celulitidy.

11. Jalovec

Jalovec je čistící olej, a když je zředěn (jak je vždy nutné) a aplikován na rány, jeho antimikrobiální vlastnosti mohou urychlit dobu hojení a pomoci předcházet infekcím. Je to skvělá volba pro mnoho různých kožních problémů, včetně mastné pleti a akné.

12. Tea Tree

Využití oleje z čajovníku na pleť je nespočet]. Některé z nich zahrnují jeho protiplísňové a antibakteriální vlastnosti. To znamená, že je první volbou pro aknózní a mastnou pleť. Tea tree oil může také léčit drobné řezné rány, škrábance a téměř jakékoli jiné kožní onemocnění, které můžete zažít.


Pro suchou pleť

Esenciální oleje: šalvěj, levandule, santalové dřevo, ylang ylang

Nosné oleje: avokádo, mandlový, arganový




13. šalvěj

Při použití šalvějového EO lze pozorovat různé přínosy pro zdraví pokožky. Dokáže nejen bojovat s viditelnými známkami stárnutí a redukovat otoky, ale také reguluje tvorbu mazu pro suchou i mastnou pleť. Díky tomu je užitečný pro všechny typy pleti. A díky svým antibakteriálním vlastnostem je považován za užitečný také pro léčbu akné.

14. Santalové dřevo

Tento regenerační olej účinně zklidňuje záněty způsobené suchou pokožkou. A je to antiseptikum s docela silnými antibakteriálními vlastnostmi. Tento EO může také snížit hyperpigmentaci a výskyt jizev.

15. Ylang ylang

Ylang ylang je vynikající pro ošetření mastné nebo suché pokožky a zároveň pomáhá stimulovat růst buněk a bojovat proti účinkům stárnutí. Je to skvělý olej, který lze přidat do jakékoli rutiny péče o pleť. A díky svému exotickému aroma vám také skvěle zlepší náladu.

Vzhledem k silnému aroma ylang ylang však stačí jen velmi malé množství. Pokud se ho použije příliš mnoho, může dokonce způsobit bolesti hlavy nebo nevolnost. Ráda jej kombinuji s dalšími esenciálními oleji prospěšnými pro zdraví pokožky a vytvářím tak luxusní a účinný produkt.


Pro stárnoucí/zralou pleť

Esenciální oleje: šalvěj, kadidlo, myrha, neroli, růže

Nosný olej: šípek, granátové jablko


16. Kadidlo

Kadidlo je neuvěřitelně populární esenciální olej a není divu. Pokud léčíte stárnoucí pokožku, máte problémy s elasticitou nebo potřebujete regenerovat kožní buňky, kadidlo je váš ideální olej. Může dokonce pomoci s pigmentací, stejně jako tónovat a napínat pokožku.

Je také užitečný pro léčbu řezných ran, ran a infekcí díky svým silným antiseptickým a protizánětlivým vlastnostem. Jelikož má výrazné dřevité aroma, ráda jej kombinuji s dalšími esenciálními oleji, které podporují zdraví pokožky.

17. Myrha

Myrha se již dlouho přidává do produktů péče o pleť, aby hojila rány a popraskanou pokožku, předcházela spálení sluncem a obnovovala pokožku poškozenou sluncem. Jeho schopnost tonizovat pokožku je zvláště užitečná v boji proti jemným vráskám a dalším známkám stárnutí.

45 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page